Iklan Nuffnang

6.10.10

Home » , » Kekal Dara Rahsia Panjang Umur

Kekal Dara Rahsia Panjang Umur

Share
Hampir kebanyakan warga emas yang hidup lebih 100 tahun menyatakan penjagaan kesihatan badan dan faktor genetik sebagai rahsianya. Bagaimanapun, berbeza dengan semua alasan yang pernah ada, seorang wanita Britain mendakwa rahsia usianya mampu mencecah usia 107 tahun kerana dirinya masih lagi perawan(masih dara).

Pelik tapi benar, inilah kisah mengenai status Clara Meadmore yang diisytiharkan sebagai anak dara paling tua di Britain setakat ini. Malah, Meadmore yang berasal dari Truro, Cornwall dan baru menyambut hari jadinya yang ke 107 tahun pada Ahad lepas (3/10/2010), mendakwa tindakannya menjauhi hubungan seks sebagai punca utama usia lanjutnya.


Ditanya bagaimana dia mengekalkan daranya sejak sekian lama, wanita itu menyatakan, dia terlalu sibuk dan percaya seks cuma mengganggu kehidupannya.

Malah lebih pelik lagi, Meadmore yang pernah beberapa kali menolak lamaran, juga tidak pernah menyesal, sebaliknya berbangga menjadi perawan biarpun dirinya kini di ambang hari-hari terakhir kehidupannya.

"Ramai yang bertanya sebab. Tidak kurang menuduh saya tidak siuman atau sukakan teman sejantina. Tapi itu cuma tuduhan liar semata-mata. Hakikatnya, saya tidak pernah berminat atau mengagumi hubungan seks.

"Sudahlah tidak minat untuk berkawan rapat atau berkasih dengan lelaki juga saya tidak pernah endah. Ini kerana saya menganggap hubungan intim itu melecehkan," kata Meadmore dalam laporan yang mendapat liputan meluas beberapa media tempatan dan antarabangsa, baru-baru ini.

Wanita ini masih kuat daya ingatannya biarpun sudah lanjut usia. Tanyalah apa sahaja seperti tragedi Titanic dan tercetusnya Perang Dunia Pertama. Semuanya masih terpahat di ingatannya. Sudah pasti, persoalan khusus status diri yang semestinya lebih diketahui.

"Saya seolah-olah tahu yang saya akan terus menjadi bujang ketika berusia 12 tahun lagi. Pada usia muda, cuma satu perkara yang saya fikirkan iaitu untuk mencari rezeki membantu keluarga.

"Pada tahun 1920-an dan 1930-an, sesiapa yang mahukan seks perlu berkahwin. Itu yang menjadi halangan kerana saya tidak berminat berkahwin ketika itu. Dan nampaknya, itulah nasib saya sehingga ke hari ini", katanya yang sebelum ini bekerja sebagai setiausaha untuk menampung kehidupannya.

"Ramai yang menyoal, apakah saya tidak menyesal untuk tidak merasakan langsung kehidupan berdua, disayangi dan menyintai. Jawapannya, tidak. Saya bangga dan tidak menyesal kerana tidak merasai nikmati berkasih sayang mahu berkahwin kerana inilah jalan yang saya pilih.

Baginya, perhubungan mesra itu memerlukan masa dan tenaga. Jadi, ia tidak pernah diutamakan ketika masih bergelar gadis.

"Saya tidak pernah mempunyai teman lelaki kerana tidak menganggapnya satu keperluan utama. Bagi saya, sebagai remaja pada era 1920-an, persepsinya adalah kita hanya mengadakan hubungan seks dengan suami. Bagaimana saya mahu menikmatinya jika tidak pernah berkahwin!"

Beliau dilahirkan di Glasgow pada 1903, kira-kira dua tahun selepas kematian Ratu Victoria, mengakui tindakannya menjauhi seks tidak bererti beliau tidak pernah didekati lelaki.

"Biarpun pada era lama, tetapi kami pada masa itu masih berpeluang berkawan dan bergaul dengan lelaki, cuma segala-galanya terbatas. Kawan pun sekadar kekal di tahap sahabat dan tidak pernah lebih daripada itu. Tetapi inilah kekurangan yang berlaku pada hari ini. Semuanya kelihatan sebegitu pantas. Saya tidak berapa mengenali anak muda zaman sekarang tetapi yakin pendirian mereka hari ini jauh berbeza dengan remaja pada era saya.

Keluarga Meadmore berhijrah ke Mesir, Kanada dan seterusnya New Zealand ketika beliau berusia tujuh tahun. Namun Meadmore, kembali semula ke Britain, seorang diri, pada usia 20-an.

Beliau terpaksa menyara kehidupannya dengan bekerja sebagai setiausaha dan pembantu rumah. Ketika inilah, Meadmore menerima beberapa lamaran perkahwinan yang ditolaknya secara baik.

Apakah yang dilakukan bagi mengisi masa terluangnya? "Saya membaca, berkebun, beriadah, memasak dan mendengar radio."

Meadmore juga menegaskan beliau tidak pernah menyesal tidak bersuami, beranak dan bercucu biarpun terpaksa menghabiskan sisa-sisa hidupnya di Rumah Orang Tua Perran Bay, dengan status perawan paling tua di Britain setakat ini.


p/s: Bangga dengan persepsinya "kita hanya mengadakan hubungan seks dengan suami. Bagaimana saya mahu menikmatinya jika tidak pernah berkahwin." Haaa.. Selagi tak ada hubungan sah jangan gatal2 nak wat seks.. huhu.. Jauhi seks terlarang.. :)


Sumber:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1075289/No-sex-secret-long-life-says-105-year-old-Clara-Britains-oldest-virgin.html
http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=1006&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_09.htm

No comments:

Post a Comment