Iklan Nuffnang

21.10.10

Home » » Khasiat Jus Oren

Khasiat Jus Oren

Share
Anda suka makan buah oren atau minum jus oren? Menikmati segelas air limau atau jus oren yang segar terutamanya jika dihidangkan dalam keadaan dingin ketika cuaca panas terik memang enak dan segar rasanya. Jika anda termasuk golongan yang menggemari minuman ini teruskan kebiasaan anda.

Tahukah anda? Kita disarankan supaya mengambil vitamin C sebanyak 30 – 100 mg setiap hari. Keperluan ini sudah mencukupi dengan sebiji oren bersaiz sederhana kerana ia mengandungi sekitar 70 mg vitamin C. Anda juga boleh menikmati segelas (sekitar 225 ml) jus oren pada setiap hari jika tidak mahu makan oren dengan begitu sahaja.

Selain itu, ia juga memiliki banyak manfaat lain yang baik untuk kesihatan tubuh seperti:
  • Mengandungi sumber vitamin C yang baik. Malah lebih bagus daripada vitamin C yang diambil dalam bentuk tablet.
  • Menjaga daya tahan dan kekebalan tubuh (system immune).
  • Menghalang penyakit influenza.
  • Mengandungi karbohidrat, postasium, folat, kalsium, thiamin, niasin, vitamin B6, fosforus, magnesium, iron, riboflavin dan asid pantotenik ini juga sangat rendah kalori. Ini bermakna, ia selamat dimakan oleh mereka yang sedang berusaha menurunkan berat badan.
  • Membantu menurunkan risiko terkena beberapa jenis penyakit kronik seperti penyakit kardiovaskular dan kanser.
  • Mengandungi karbohidrat sederhana yang terdiri daripada fruktosa, glukosa, dan sukrosa yang berupa serat makanan yang baik untuk kesihatan. Serat makanan ini akan mengikat khasiat-khasiat yang larut di dalam air sehingga dapat memperlambatkan proses pengosongan perut serta proses pencernaan dan penyerapan khasiat makanan.
  • Membantu proses pembentukan kolagen yang merupakan komponen dasar pembentukan jaringan saraf di dalam tubuh badan. Pembentukan kolagen yang baik sangat diperlukan untuk pembentukan ligamen, tendon, kulit, pembuluh darah, dan tulang. Ia juga membantu proses penyembuhan luka.
  • Vitamin C juga berperanan dalam proses penyerapan zat besi bukan organik (zat besi yang bukan berasal daripada haiwan) sehingga dapat mencegah dan membantu penyembuhan anemia. Ada juga kajian yang mendapati vitamin C dapat membantu mencegah kerosakan sel akibat aktiviti molekul radikal bebas. Radikal bebas inilah yang boleh mencetuskan pelbagai jenis penyakit.
  • Mencegah kenaikan LDL (lemak jahat). Kadar LDL yang tinggi merupakan faktor utama terjadinya penyakit jantung.
  • Meningkatkan kadar folat. Peningkatan kadar folat akan menurunkan kadar ‘homocystein’, yang merupakan racun bagi dinding pembuluh darah. Dengan menurunnya kadar ‘homocystein’, risiko penyakit kardiovaskular juga menurun.
  • Mencantikkan kulit. Ini kerana vitamin C dikenalpasti sebagai agen antioksidan yang sangat kuat dan mampu melawan radikal bebas. Vitamin C juga memperkuatkan sel-sel kulit, sehingga ia lebih cepat memperbaiki jaringan yang rosak.

p/s: Tapi jangan mengambilnya secara berlebihan pula. Cukup sekadar keperluan badan.

No comments:

Post a Comment